Jump to content

Codul Rutier: S-au schimbat condițiile în care bicicliștii pot fi depășiți de mașini


cLau.
 Share

Recommended Posts

520562l-1000x640-b-3dfef529.jpg

   Ordonanța de Urgență a Guvernului 195/2002, sau cu alte cuvinte Codul Rutier, a primit o modificare importantă. Aceasta reglementează clar cum vor fi obligați șoferii să execute depășirea unei biciclete sau trotinete.

   Până de curând, șoferilor le era recomandat ca la depășirea unei biciclete să păstreze o distanță de 1,5 metri față de aceasta. Fiind, însă, doar o recomandare, șoferii nu puteau fi neaparat sancționați dacă nu o respectau, mai ales că acea distanță nu putea fi măsurată în mod obiectiv.

   Tocmai de aceea, regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 a fost acum modificat prin Hotărâre de Guvern. Noua reglementare, care vine să îi protejeze pe bicicliști, a fost publicată în Monitorul Oficial, astfel că a intrat deja în vigoare.

   Potrivit noii reglementări șoferii care circulă cu mai puțin de 50 km/h la depășirea unei biciclete sau trotinete pot face acest lucru trecând peste axul drumului cu roțile din stânga, iar cei care au mai mult de 50 km/h trebuie să depășească axul drumului/linia întreruptă cu cel puțin jumătate din lățimea autovehicului.

"Prin această modificare s-a urmărit crearea unei siguranțe suplimentare a bicicliștilor și a celor care conduc trotinete electrice, prin crearea unui spațiu lateral suficient între autovehicule și vehiculele care au o viteză de deplasare mai redusă," explică Ionuț Lazăr, inspector principal la Poliția Rutieră Timiș.

   La întâlnirea marcajului longitudinal continuu, depășirea bicicletelor este, așadar, interzisă.

   În acest caz, șoferul va trebui să aștepte până când poate depăși regulamentar biciclistul.

"În traficul din marile orașe, biciclistul are chiar o viteză superioară autovehiculelor, el nu rămâne în ambuteiaj. Este benefic acolo unde avem viteze de deplasare foarte mari, de aceea se și face o diferențiere în funcție de viteza de deplasare a autovehiculului care urmează să efectueze depășirea biciclistului," a mai declarat Ionuț Lazăr.

   Încălcarea noii reglementări atrage după sine suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Sursa: www.automarket.ro

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...